فرق پیش فروش و مشارکت در ساخت، یکی از اصلیترین موضوعاتیست که در معاملات ملکی با آن مواجه میشویم. فرقی نمیکند که زمیندار هستید، سازندهی املاک هستید و یا حتی خریدار، شما باید از تفاوت میان قرارداد مشارکت در ساخت و قرارداد پیش فروش ساختمان آگاه شوید. این دو مورد گاهاً از سوی افراد اشتباه گرفته شده و آنها را دچار ضرر میکنند. به همین دلیل ما در ادامهی این مقاله از کلبینو قصد داریم فرق پیش فروش و مشارکت درساخت را به طور صفر تا صد بررسی کنیم. جهت اطلاع از پیش فروش آپارتمان در چیتگر شمالی، با ما همراه باشید.
فرق پیش فروش و مشارکت در ساخت
قرارداد مشارکت در ساخت و قرارداد پیش فروش ساخت، دو قراردادی هستند که قبل از تکمیل ساخت املاک مسکونی و تجاری اخذ میشوند. با اینکه نام این دو قرارداد ممکن است مشابه یکدیگر باشد، اما به کلی با یکدیگر تفاوت دارند.
اصلیترین تفاوتی که میان این دو قرارداد دیده میشود، طرفین آن است. در قرارداد مشارکت در ساخت شاهد هستیم که توافق میان سازندهی ملک و مالک زمین اخذ میشود. در این درحالیست که در قرارداد پیش فروش ساختمان، توافق میان سازنده ملک و خریدار شکل میگیرد.
در مورد اول نیز طرفین توافق میکنند که از ساخت و احداث ملک چگونه سود ببرند، درحالی که در مورد دوم چنین نیست. در قرارداد پیش فروش ساختمان شاهد هستیم که شخصی به عنوان خریدار، واحد یا واحدهایی از ملک تکمیلنشده را پیشخرید میکند. اما آیا فرق پیش خرید و مشارکت در ساخت املاک فقط به همین موارد خلاصه میشود؟
تفاوت پیش خرید و مشارکت در ساخت
یکی از بزرگترین تفاوتهای این دو قرارداد که رعایتنکردن آن میتواند شما را به دردسر بیندازد، محل امضای قرارداد است. در صورتی که قصد امضای قرارداد پیش فروش ساختمان را دارید، حتماً باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید.
در صورتی که این قرارداد را در هر مکانی به جز دفتر اسناد رسمی امضا کنید، مرتکب جرم شدهاید و طبق قانون با شما برخورد میشود. با این حال شما میتوانید قرارداد مشارکت در ساخت را در بنگاههای املاک امضا کنید.
از دیگر مواردی که فرق پیش خرید و مشارکت در ساخت به شمار میرود، روش معاملهی سرمایه است. در قرارداد پیش فروش ساختمان خریدار باید مبلغی را در ابتدا پرداخت کند. وی سپس باقی هزینهی پیش خرید ساختمان را به صورت اقساطی به حساب مالک و یا سازنده ساختمان واریز میکند.
با این حال در قرارداد مشارکت در ساخت شاهد هستیم که افراد، سرمایهگذاری مشترک در حوزه ساختمان انجام میدهند. آنها در سود و زیان ناشی از احداث ساختمان با یکدیگر شریک میشوند و کمتر پیش میآید که هرکدام از طرفین مبلغی را به دیگری پرداخت کند.
تا به اینجا موفق شدیم اصلیترین فرق پیش خرید و مشارکت در ساخت را مرور کنیم. با این حال جزئیات بیشتری درباره هرکدام از این موارد وجود دارد که باید از آنها آگاه بود.
قرارداد مشارکت در ساخت
قرارداد مشارکت در ساخت یک نوع سرمایهگذاری مشترک به حساب میآید. شخصی تحت عنوان مالک زمین، زمین خود را در اختیار سازنده ساختمان قرار میدهد. این دو شخص با توجه به سهمی که برای یکدیگر در دفتر اسناد رسمی در نظر گرفتهاند، از فروش و اجاره واحدهای ساختمان سود میبرند.
هنگامی که قرارداد مشارکت در ساخت را امضا میکند، باید توجه داشته باشید که جزئیات احداث ساختمان به دقت ذکر شود. برای مثال اگر مالک زمین هستید، باید از سازنده بخواهید که تمام جزئیات آپارتمان را به دقت در قرارداد مشارکت در ساخت بنویسد. جزئیات مربوط به قرارداد مشارکت در ساخت میتواند شامل موارد زیر باشد:
- زمان آغاز و پایان پروژه احداث
- تعداد واحدهای ساختمان
- متریال مورد استفاده در هر بخش از ساختمان
- نقشه ساختمان
- امکانات رفاهی موجود در ساختمان
- میزان سهم مالک و سازنده از فروش و اجاره هر واحد
شما همچنین میتوانید یک وجه التزام نیز برای قرارداد مشارکت در ساخت قرار دهید. این وجه التزام به طرفین کمک میکند که از اجرای تعهدات شخص مقابل مطمئن شوند.
با قراردادن وجه التزام، در صورتی که شخص مقابل در مدت زمان مشخص شده به تعهدات خود عمل نکند، مجبور به پرداخت هزینهای تحت عنوان جریمه است. این هزینه میتواند به صورت روزانه و یا ماهانه دریافت شود و نمیتواند مانعی برای عدم انجام تعهدات به شمار بیاید.
در انتها نباید فراموش کنید که اطلاعات کامل هر کدام از طرفین باید به دقت در قرارداد مشارکت در ساخت ذکر شود. این اطلاعات شامل نام کامل خانوادگی، شماره کد ملی، شماره موبایل و اطلاعات شناسنامه میباشد.
در صورتی که اطلاعات شخص مقابل در قرارداد گفتهشده کامل نباشد، احتمال اینکه شخص بتواند قرارداد مشارکت را دور بزند و سهم شما را نپردازد بالا میرود.
انواع قرارداد پیش فروش ساختمان
این قرارداد از نامش مشخص است که چه کاری انجام میدهد: واحد یا واحدهایی از یک ساختمان را قبل از تکمیل شدن، به خریدار میفروشد. نکته جالبی که درباره این قرارداد باید بدانید این است که چند نوع مختلف از پیش فروش ساختمان داریم که در روشهای پرداخت با یکدیگر متفاوت هستند:
پیش خرید قطعی ساختمان
در نوع پیش خرید قطعی، خریدار موظف است تمام هزینهی واحد موردنظر را به صورت یکجا به سازنده پرداخت کند. این نوع پیش خرید ساختمان میتواند مناسب خریدارانی باشد که از مدتها قبل هزینه خرید آپارتمان را فراهم کردهاند.
در صورتی که پروژه ساختمان به علت کمبود بودجه متوقف شده باشد، سازندگان نیز میتوانند از طریق این نوع پیش فروش، هزینهی ادامهی پروژه را فراهم کنند.
پیش خرید علیالحساب ساختمان
در این نوع پیش خرید خریدار تمام هزینهی واحدهای موردنظر را به صورت اقساط به سازنده پرداخت میکند. این نوع پیش فروش برای دوطرف سودمند است: خریداران میتوانند با فشار اقتصادی کمتری واحدهای خود را خریداری کنند و سازندگان نیز در قسطهای بلندمدت، هزینه تمامشده را افزایش دهند.
پیش خرید ترکیبی ساختمان
پیشخرید ترکیبی ساختمان محبوبترین نوع پرداخت در سرتاسر کشور است. خریدار ۲۰ تا ۵۰ درصد هزینه واحد موردنظر را در زمان امضای قرارداد میپردازد و بقیه را به صورت قسط واریز میکند. در این روش هزینهی تمامشده کمتر از روش علیالحساب است و خریدار میتواند در همان ابتدا کلید واحد را در صورت اتمام پروژه دریافت کند.
جمعبندی
در این مقاله موفق شدیم به طور کامل به ویژگیهای مختلف قراردادهای مشارکت در ساخت و پیش فروش ساختمان بپردازیم. ما همچنین به طور کامل فرق پیش خرید و مشارکت در ساخت را بررسی کردیم. با این حال قطعاً نکات بیشتری وجود دارد که نمیتوان آنها را به طور کامل در این مقاله توضیح داد.
بهجهت دریافت مشاورهی رایگان، میتوانید با کارشناسان دپارتمان کلبینو به شماره تلفن ۰۲۱۴۴۷۶۵۵۱۰ در تماس باشید. شما همچنین میتوانید سؤال خود را در بخش دیدگاههای همین مطلب درج کنید تا کارشناسان ما در کمترین زمان به شما پاسخ دهند.